Obsah
Chilli con carne je tradiÄŤnĂ jĂdlo mexickĂ© kuchynÄ›, kterĂ© se skládá z nasekanĂ©ho masa, obvykle hovÄ›zĂho, vaĹ™enĂ©ho s fazolemi, rajÄŤaty, cibulĂ, paprikou a koĹ™enĂm, jako jsou chilli papriÄŤky, kmĂn a ÄŤesnek. Název „chilli con carne“ znamená v pĹ™ekladu „paprika s masem“.
Pokrm je obvykle podáván s rýžĂ, tortillami nebo nachos a mĹŻĹľe bĂ˝t doplnÄ›no salsou, avokádem, koriandrem a zakysanou smetanou. Je to velmi populárnĂ jĂdlo v mnoha zemĂch, vÄŤetnÄ› SpojenĂ˝ch státĹŻ, kde se ÄŤasto podává jako součást tex-mex kuchynÄ›.
Tento teplý a chuĹĄovÄ› velmi vyvážený pokrm pocházĂ ze státu Mexiko. Tato mexická dobrota ale obsahuje mnohem vĂce ingrediencĂ. Toto jĂdlo je oficiálnĂm pokrmem americkĂ©ho Texasu, kde je velmi oblĂbenĂ©. ObecnÄ› v USA má chilli con carne velkou tradici, podobnÄ› jako ve ŠpanÄ›lsku a v latinskĂ©Â Americe. PĹ™ipravte si ho doma taky! PĹ™Ăprava trvá trochu dĂ©le, ale stojĂ to za to.
Ingredience na chilli con carne:
Základnà suroviny:
500 g mletĂ©ho hovÄ›zĂho
1 červená cibule
3 strouĹľky ÄŤesneku
1 červená paprika
1 malá chilli paprička
250 ml hovÄ›zĂho vĂ˝varu
3 lĹľĂce rajÄŤatovĂ©ho protlaku
1 plechovka ÄŤervenĂ˝ch fazolĂ
1 plechovka kukuřice
5 velkých rajčat
Na pĹ™Ăpravu a servĂrovánĂ:
ghĂ na smaĹľenĂ
ÄŤedar na strouhánĂ
zakysaná smetana
ÄŤerstvĂ˝ koriandr
KoĹ™enĂ:
2 lžičky mleté papriky
2 lĹľiÄŤky kmĂnu
1 lžička mleté skořice
špetka soli a pepře
Postup na chilli con carne:
1) V hrnci rozehĹ™ejte ghĂ a orestujte na nÄ›m cibuli, ÄŤesnek a na kostiÄŤky nakrájenou papriku. Po chvĂli pĹ™idáme i na kousĂÄŤky naporcovanou chilli papriÄŤku.
2) Restujeme několik minut a následně přidáme hovězà mleté maso.
3) Celou smÄ›s okoĹ™enĂme sušenĂ˝m koĹ™enĂm a solĂ. VaĹ™Ăme asi 5 minut.
4) PotĂ© snĂĹľĂme teplotu a pĹ™ilijeme vĂ˝var.
5) RajÄŤata nakrájĂme na kostky a vhodĂme je do hrnce.
6) V dalšĂm kroku pĹ™idáme takĂ© protlak, dobĹ™e promĂcháme a vaĹ™Ăme 30 minut.
7) Poté přidáme fazole a kukuřici a ještě chviličku prohřejeme.
8) TĂm máme chilli con carne hotovĂ© a mĹŻĹľeme servĂrovat.
9) ServĂrovánĂ je dĹŻleĹľitĂ©. Chilli nalijeme do misek a kaĹľdou misku ozdobĂme dle chuti.
10) Obvykle se posype strouhaným čedarem, ozdobà zakysanou smetanou a čerstvým koriandrem.
A je to! Tuto mexickou dobrotu doporuÄŤujeme zapĂjet kvalitnĂm ÄŤervenĂ˝m vĂnem nebo tequillou. Jako zákusek si mĹŻĹľete dát napĹ™. delikátnĂ cheesecake ÄŤi mĂša Ĺ™ezy.