Vepřová panenka na grilu – křehká a zdravá

Křehká a zdravá vepřová panenka na grilu

Vepřová panenka na grilu patří mezi libové vepřové maso, které obsahuje nízký podíl tuku, naopak vysoký podíl kvalitních, živočišných bílkovin, proto patří mezi zdravé varianty masa a také mezi kvalitní zdroje bílkovin. Bílkoviny bývají často ve stravě deficitní, proto je důležité zajistit dostatečný příjem této makroživiny a vepřová panenka Vám k tomu může dopomoci. Mnoho lidí, zejména dětí a žen, jedí pouze drůbeží maso a k vepřovému se příliš nehlásí, v tomto článku se však dozvíte, jak připravit křehkou a zároveň zdravou vepřovou panenku, kterou si oblíbí téměř každý. Léto je období letních grilovaček, proto bude tento recept připraven pomocí grilu, můžete si jej připravit ale také pomocí kontaktního grilu či klasicky na pánvi (jen gril dodá masu ten správný letní nádech). Konec k úvodu a jde se rovnou na recept.

Recept na křehkou vepřovou panenku na grilu

Vepřovou panenku naložíme v celku, nebudeme krájet na plátky ani klepat paličkou. Nejprve si maso očistíme od bílých blan a tuků, opláchneme, osolíme a opepříme a necháme chvíli odležet. Mezitím si připravíme marinádu, na kterou použijeme olivový olej, čerstvé bylinky – rozmarýn, bazalku, chilli, hořčici a citrónovou šťávu. Panenku v této marinádě obalíme a následně ji ještě zbylou marinádou polijeme a necháme minimálně dvě hodiny v lednici (čím déle bude proleželá, tím bude více křehká). Následně vytáhneme z lednice a vložíme na rozpálený gril, doporučuji panenku vytáhnout lehce dříve, přikrýt alobalem a nechat „dojít“ mimo gril. Každému vyhovuje jiný stupeň propečení, někdo má rád více krvavou, někdo naopak nechává panenku upéct skrz na skrz, proto zde nebudu psát doporučení na dobu na grilu či pánvi.

A jaká zdravá příloha k vepřové panence?

Pochoutka jako je vepřová panenka na grilu si žádá adekvátní přílohu. Zapomeňte na chleba, i na grilování můžete zvolit zdravou variantu přílohy. K vepřové panence doporučuji upéct brambory v troubě a na grilu ugrilovat zeleninu – cuketu, papriku, cibuli a lilek. Zvolit můžete také čerstvý zeleninový salátek nebo celozrnné/žitné pečivo.

Přeji dobrou chuť.

Recept z KUCHYNĚ LIDLU