Chilli con carne – recept

Recept na Chilli con carne

Chilli con carne je tradiÄŤnĂ­ jĂ­dlo mexickĂ© kuchynÄ›, kterĂ© se skládá z nasekanĂ©ho masa, obvykle hovÄ›zĂ­ho, vaĹ™enĂ©ho s fazolemi, rajÄŤaty, cibulĂ­, paprikou a koĹ™enĂ­m, jako jsou chilli papriÄŤky, kmĂ­n a ÄŤesnek. Název „chilli con carne“ znamená v pĹ™ekladu „paprika s masem“.

Pokrm je obvykle podáván s rýží, tortillami nebo nachos a může být doplněno salsou, avokádem, koriandrem a zakysanou smetanou. Je to velmi populární jídlo v mnoha zemích, včetně Spojených států, kde se často podává jako součást tex-mex kuchyně.

Tento teplý a chuťově velmi vyvážený pokrm pochází ze státu Mexiko. Tato mexická dobrota ale obsahuje mnohem více ingrediencí. Toto jídlo je oficiálním pokrmem amerického Texasu, kde je velmi oblíbené. Obecně v USA má chilli con carne velkou tradici, podobně jako ve Španělsku a v latinské Americe. Připravte si ho doma taky! Příprava trvá trochu déle, ale stojí to za to.

Ingredience na chilli con carne:

Základní suroviny:

500 g mletého hovězího

1 červená cibule

3 strouĹľky ÄŤesneku

1 červená paprika

1 malá chilli paprička

250 ml hovězího vývaru

3 lžíce rajčatového protlaku

1 plechovka červených fazolí

1 plechovka kukuřice

5 velkých rajčat

Na přípravu a servírování:

ghĂ­ na smaĹľenĂ­

čedar na strouhání

zakysaná smetana

ÄŤerstvĂ˝ koriandr

Koření:

2 lžičky mleté papriky

2 lĹľiÄŤky kmĂ­nu

1 lžička mleté skořice

špetka soli a pepře

Postup na chilli con carne:

1) V hrnci rozehĹ™ejte ghĂ­ a orestujte na nÄ›m cibuli, ÄŤesnek a na kostiÄŤky nakrájenou papriku. Po chvĂ­li pĹ™idáme i na kousĂ­ÄŤky naporcovanou chilli papriÄŤku. 

2) Restujeme nÄ›kolik minut a následnÄ› pĹ™idáme hovÄ›zĂ­ mletĂ© maso. 

3) Celou směs okořeníme sušeným kořením a solí. Vaříme asi 5 minut.

4) Poté snížíme teplotu a přilijeme vývar.

5) Rajčata nakrájíme na kostky a vhodíme je do hrnce.

6) V dalším kroku přidáme také protlak, dobře promícháme a vaříme 30 minut.

7) PotĂ© pĹ™idáme fazole a kukuĹ™ici a ještÄ› chviliÄŤku prohĹ™ejeme. 

8) Tím máme chilli con carne hotové a můžeme servírovat.

9) Servírování je důležité. Chilli nalijeme do misek a každou misku ozdobíme dle chuti.

10) Obvykle se posype strouhaným čedarem, ozdobí zakysanou smetanou a čerstvým koriandrem.

A je to! Tuto mexickou dobrotu doporuÄŤujeme zapĂ­jet kvalitnĂ­m ÄŤervenĂ˝m vĂ­nem nebo tequillou. Jako zákusek si mĹŻĹľete dát napĹ™. delikátnĂ­ cheesecake ÄŤi míša Ĺ™ezy.

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít