Chilli con carne – recept

Recept na Chilli con carne

Chilli con carne je tradiční jídlo mexické kuchyně, které se skládá z nasekaného masa, obvykle hovězího, vařeného s fazolemi, rajčaty, cibulí, paprikou a kořením, jako jsou chilli papričky, kmín a česnek. Název „chilli con carne“ znamená v překladu „paprika s masem“.

Pokrm je obvykle podáván s rýží, tortillami nebo nachos a může být doplněno salsou, avokádem, koriandrem a zakysanou smetanou. Je to velmi populární jídlo v mnoha zemích, včetně Spojených států, kde se často podává jako součást tex-mex kuchyně.

Tento teplý a chuťově velmi vyvážený pokrm pochází ze státu Mexiko. Tato mexická dobrota ale obsahuje mnohem více ingrediencí. Toto jídlo je oficiálním pokrmem amerického Texasu, kde je velmi oblíbené. Obecně v USA má chilli con carne velkou tradici, podobně jako ve Španělsku a v latinské Americe. Připravte si ho doma taky! Příprava trvá trochu déle, ale stojí to za to.

Ingredience na chilli con carne:

Základní suroviny:

500 g mletého hovězího

1 červená cibule

3 stroužky česneku

1 červená paprika

1 malá chilli paprička

250 ml hovězího vývaru

3 lžíce rajčatového protlaku

1 plechovka červených fazolí

1 plechovka kukuřice

5 velkých rajčat

Na přípravu a servírování:

ghí na smažení

čedar na strouhání

zakysaná smetana

čerstvý koriandr

Koření:

2 lžičky mleté papriky

2 lžičky kmínu

1 lžička mleté skořice

špetka soli a pepře

Postup na chilli con carne:

1) V hrnci rozehřejte ghí a orestujte na něm cibuli, česnek a na kostičky nakrájenou papriku. Po chvíli přidáme i na kousíčky naporcovanou chilli papričku. 

2) Restujeme několik minut a následně přidáme hovězí mleté maso. 

3) Celou směs okořeníme sušeným kořením a solí. Vaříme asi 5 minut.

4) Poté snížíme teplotu a přilijeme vývar.

5) Rajčata nakrájíme na kostky a vhodíme je do hrnce.

6) V dalším kroku přidáme také protlak, dobře promícháme a vaříme 30 minut.

7) Poté přidáme fazole a kukuřici a ještě chviličku prohřejeme. 

8) Tím máme chilli con carne hotové a můžeme servírovat.

9) Servírování je důležité. Chilli nalijeme do misek a každou misku ozdobíme dle chuti.

10) Obvykle se posype strouhaným čedarem, ozdobí zakysanou smetanou a čerstvým koriandrem.

A je to! Tuto mexickou dobrotu doporučujeme zapíjet kvalitním červeným vínem nebo tequillou. Jako zákusek si můžete dát např. delikátní cheesecake či míša řezy.