Tento teplý a chuťově velmi vyvážený pokrm pochází z Mexika. Chilli con carne znamená v překladu ze španělštiny chilli s masem. Mexická dobrota ale obsahuje mnohem více ingrediencí. Toto jídlo je oficiálním pokrmem amerického Texasu, kde je velmi oblíbené. Obecně v USA má chilli con carne velkou tradici, podobně jako ve Španělsku a v latinské Americe. Připravte si ho doma taky! Příprava trvá trochu déle, ale stojí to za to.
Obsah
Ingredience na chilli con carne:
Základní suroviny:
500 g mletého hovězího
1 červená cibule
3 stroužky česneku
1 červená paprika
1 malá chilli paprička
250 ml hovězího vývaru
3 lžíce rajčatového protlaku
1 plechovka červených fazolí
1 plechovka kukuřice
5 velkých rajčat
Na přípravu a servírování:
ghí na smažení
čedar na strouhání
zakysaná smetana
čerstvý koriandr
Koření:
2 lžičky mleté papriky
2 lžičky kmínu
1 lžička mleté skořice
špetka soli a pepře
Postup na chilli con carne:
1) V hrnci rozehřejte ghí a orestujte na něm cibuli, česnek a na kostičky nakrájenou papriku. Po chvíli přidáme i na kousíčky naporcovanou chilli papričku.
2) Restujeme několik minut a následně přidáme hovězí mleté maso.
3) Celou směs okořeníme sušeným kořením a solí. Vaříme asi 5 minut.
4) Poté snížíme teplotu a přilijeme vývar.
5) Rajčata nakrájíme na kostky a vhodíme je do hrnce.
6) V dalším kroku přidáme také protlak, dobře promícháme a vaříme 30 minut.
7) Poté přidáme fazole a kukuřici a ještě chviličku prohřejeme.
8) Tím máme chilli con carne hotové a můžeme servírovat.
9) Servírování je důležité. Chilli nalijeme do misek a každou misku ozdobíme dle chuti.
10) Obvykle se posype strouhaným čedarem, ozdobí zakysanou smetanou a čerstvým koriandrem.
A je to! Tuto mexickou dobrotu doporučujeme zapíjet kvalitním červeným vínem nebo tequillou.