Chilli con carne – recept

Recept na Chilli con carne

Chilli con carne je tradiÄŤnĂ­ jĂ­dlo mexickĂ© kuchynÄ›, kterĂ© se skládá z nasekanĂ©ho masa, obvykle hovÄ›zĂ­ho, vaĹ™enĂ©ho s fazolemi, rajÄŤaty, cibulĂ­, paprikou a koĹ™enĂ­m, jako jsou chilli papriÄŤky, kmĂ­n a ÄŤesnek. Název „chilli con carne“ znamená v pĹ™ekladu „paprika s masem“.

Pokrm je obvykle podáván s rýží, tortillami nebo nachos a může být doplněno salsou, avokádem, koriandrem a zakysanou smetanou. Je to velmi populární jídlo v mnoha zemích, včetně Spojených států, kde se často podává jako součást tex-mex kuchyně.

Tento teplý a chuťově velmi vyvážený pokrm pochází ze státu Mexiko. Tato mexická dobrota ale obsahuje mnohem více ingrediencí. Toto jídlo je oficiálním pokrmem amerického Texasu, kde je velmi oblíbené. Obecně v USA má chilli con carne velkou tradici, podobně jako ve Španělsku a v latinské Americe. Připravte si ho doma taky! Příprava trvá trochu déle, ale stojí to za to.

Ingredience na chilli con carne:

Základní suroviny:

500 g mletého hovězího

1 červená cibule

3 strouĹľky ÄŤesneku

1 červená paprika

1 malá chilli paprička

250 ml hovězího vývaru

3 lžíce rajčatového protlaku

1 plechovka červených fazolí

1 plechovka kukuřice

5 velkých rajčat

Na přípravu a servírování:

ghĂ­ na smaĹľenĂ­

čedar na strouhání

zakysaná smetana

ÄŤerstvĂ˝ koriandr

Koření:

2 lžičky mleté papriky

2 lĹľiÄŤky kmĂ­nu

1 lžička mleté skořice

špetka soli a pepře

Postup na chilli con carne:

1) V hrnci rozehĹ™ejte ghĂ­ a orestujte na nÄ›m cibuli, ÄŤesnek a na kostiÄŤky nakrájenou papriku. Po chvĂ­li pĹ™idáme i na kousĂ­ÄŤky naporcovanou chilli papriÄŤku. 

2) Restujeme nÄ›kolik minut a následnÄ› pĹ™idáme hovÄ›zĂ­ mletĂ© maso. 

3) Celou směs okořeníme sušeným kořením a solí. Vaříme asi 5 minut.

4) Poté snížíme teplotu a přilijeme vývar.

5) Rajčata nakrájíme na kostky a vhodíme je do hrnce.

6) V dalším kroku přidáme také protlak, dobře promícháme a vaříme 30 minut.

7) PotĂ© pĹ™idáme fazole a kukuĹ™ici a ještÄ› chviliÄŤku prohĹ™ejeme. 

8) Tím máme chilli con carne hotové a můžeme servírovat.

9) Servírování je důležité. Chilli nalijeme do misek a každou misku ozdobíme dle chuti.

10) Obvykle se posype strouhaným čedarem, ozdobí zakysanou smetanou a čerstvým koriandrem.

A je to! Tuto mexickou dobrotu doporuÄŤujeme zapĂ­jet kvalitnĂ­m ÄŤervenĂ˝m vĂ­nem nebo tequillou. Jako zákusek si mĹŻĹľete dát napĹ™. delikátnĂ­ cheesecake ÄŤi míša Ĺ™ezy.