Fazolové brownies s čokoládou

Recept na brownies

Máte rádi kakao? Pak budete mít určitě rádi i fazolové brownies.

Brownies jsou oblíbeným sladkým dezertem, který se skládá z čokoládového těsta a může být obohacen o různé přísady, jako jsou ořechy, karamel nebo sušené ovoce. Historie brownies se datuje až do konce 19. století, kdy byl v USA populární koncept „lunchových košů“ a snaha o vytvoření nových sladkých receptů.

Existuje několik teorií o tom, kdo přesně vymyslel brownies, ale žádná z nich není úplně jasná. Někteří tvrdí, že brownies vymyslela domácí kuchařka v Massachusetts s názvem Fannie Farmer v roce 1896. Další teorie říkají, že brownies vymyslela lékárnice Bertha Palmer z Chicaga pro Světovou výstavu v roce 1893. Existují také nároky na vynález brownies ze San Franciska a Saint Louis.

První zmínky o brownies se objevily v kuchařských knihách počátkem 20. století, ale tehdy byly považovány spíše za druh perníku než za samostatný dezert. Brownies se staly populárními v 20. letech 20. století díky reklamní kampani společnosti Baker’s Chocolate, která využívala brownies jako prostředek propagace své čokolády.

Brownies jsou stále populárním dezertem po celém světě a existuje mnoho různých variant a receptů, které se liší použitými přísadami a způsobem přípravy.

Zdravější variantu tohoto původem amerického dezertu, který se proslavil už i u nás, si připravíme v dnešním receptu. Díky jeho jednoduché přípravě ho peče čím dál více českých hospodyněk. Přidejte se i vy a vyzkoušejte něco nového, neméně sladkého.

Ingredience na fazolové brownies:

  • 1 plechovka červených fazolí
  • 30 g tmavého kakaa
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 100 g kvalitního medu
  • 100 g nastrouhané čokolády
  • 3 celá vejce
  • špetka soli

Příprava brownies z fazolí:

  1. Příprava brownies je velmi jednoduchá. Fazole vhoďte do mixéru, přidejte celá vejce, sůl, kypřicí prášek, kakao, olej (hodí se třeba kokosový nebo slunečnicový) a med. Směs rozmixujte do hladka. Mixujte tak, ať nevzniknou ve směsi hrudky. 
  2. V dalším kroku vymažte plech máslem, vysypte ho kakaem a vlijte na něj směs na brownies. Ne těsto nastrouhejte tabulku hořké čokolády (můžete přidat i oříšky podle chuti). Dejte do předehřáté trouby na 150 stupňů. Pečte přibližně 30-45 minut, záleží na síle vaší trouby.
  3. Poté nechte brownies vychladnout a podávejte je s kávou nebo s mlékem. Můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem. 

Alternativní recept

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít