Fazolové brownies s čokoládou

Recept na brownies

Máte rádi kakao? Pak budete mít určitě rádi i fazolové brownies.

Brownies jsou oblíbeným sladkým dezertem, který se skládá z čokoládového těsta a může být obohacen o různé přísady, jako jsou ořechy, karamel nebo sušené ovoce. Historie brownies se datuje až do konce 19. století, kdy byl v USA populární koncept „lunchových košů“ a snaha o vytvoření nových sladkých receptů.

Existuje několik teorií o tom, kdo přesně vymyslel brownies, ale žádná z nich není úplně jasná. Někteří tvrdí, že brownies vymyslela domácí kuchařka v Massachusetts s názvem Fannie Farmer v roce 1896. Další teorie říkají, že brownies vymyslela lékárnice Bertha Palmer z Chicaga pro Světovou výstavu v roce 1893. Existují také nároky na vynález brownies ze San Franciska a Saint Louis.

První zmínky o brownies se objevily v kuchařských knihách počátkem 20. století, ale tehdy byly považovány spíše za druh perníku než za samostatný dezert. Brownies se staly populárními v 20. letech 20. století díky reklamní kampani společnosti Baker’s Chocolate, která využívala brownies jako prostředek propagace své čokolády.

Brownies jsou stále populárním dezertem po celém světě a existuje mnoho různých variant a receptů, které se liší použitými přísadami a způsobem přípravy.

Zdravější variantu tohoto původem amerického dezertu, který se proslavil už i u nás, si připravíme v dnešním receptu. Díky jeho jednoduché přípravě ho peče čím dál více českých hospodyněk. Přidejte se i vy a vyzkoušejte něco nového, neméně sladkého.

Ingredience na fazolové brownies:

  • 1 plechovka červených fazolí
  • 30 g tmavého kakaa
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 100 g kvalitního medu
  • 100 g nastrouhané čokolády
  • 3 celá vejce
  • špetka soli

Příprava brownies z fazolí:

  1. Příprava brownies je velmi jednoduchá. Fazole vhoďte do mixéru, přidejte celá vejce, sůl, kypřicí prášek, kakao, olej (hodí se třeba kokosový nebo slunečnicový) a med. Směs rozmixujte do hladka. Mixujte tak, ať nevzniknou ve směsi hrudky. 
  2. V dalším kroku vymažte plech máslem, vysypte ho kakaem a vlijte na něj směs na brownies. Ne těsto nastrouhejte tabulku hořké čokolády (můžete přidat i oříšky podle chuti). Dejte do předehřáté trouby na 150 stupňů. Pečte přibližně 30-45 minut, záleží na síle vaší trouby.
  3. Poté nechte brownies vychladnout a podávejte je s kávou nebo s mlékem. Můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem. 

Alternativní recept