Obsah
Milujete kávu a chcete si domů pořídit něco méně nákladného, než je nový kávovar? Možná se právě teď rozhodujete mezi french pressem a moka konvičkou. Porovnejte výhody jednotlivých nástrojů na přípravu kávy. Uvidíte, který z nich vás více zaujme.
French press
Začneme s cenou. French press pořídíte už od několika málo set korun. Nejlevnější se pohybuje dokonce už od 150 Kč. Raději než podle ceny vybírejte podle osvědčených značek nebo podle kvality výrobku. Nízká cena je tedy první výhodou french pressu. Jaké jsou ty další? Určitě nenáročná údržba. French press velmi rychle rozeberete a omyjete. Největší výhodou je ale jednoduchost, se kterou kávu připravíte. Chuť kávy z french pressu je podobná chuti turka, je ale mnohem čistší a jemnější.
Jak probíhá příprava nápoje? Nejprve uvařte vodu. Káva se nezalévá vařící vodou, nýbrž vodou o teplotě kolem 90 °C. Pro přípravu french pressu je nejvhodnější voda o teplotě 95°C. Na 100 ml vody budete potřebovat 7 g kávy. Záleží na velikosti zakoupeného nástroje. Do french pressu dávejte vždy hrubě namletou kávu, ta se nejlépe vylouhuje. Do nádoby french pressu nasypte kávu, zalijte ji 100 ml vody, promíchejte a nechte 1 minutu odstát. Pak přilijte zbytek vody a nechte kávu extrahovat 3-5 minut. Poté opatrně stlačte píst. Kávu rozlijte do šálků a vypijte. Nenechávejte ji stát ve french pressu. Nebyla by dobrá a extrahovaly by se do ní látky, které pít nechceme.
Moka konvička
Ceny moka konviček začínají zhruba na 250 Kč a opět rostou v závislosti na kvalitě a značce výrobku. Moka konvička už je v podstatě něco jako menší kávovar, protože se v ní káva opravdu vaří. Je přizpůsobená k využití na klasických sporácích nebo na indukčních deskách. Problém u indukčních desek nastává s hliníkovými konvičkami, pokud si ale pořídíte nástroj na kávu z nerezu, bude fungovat spolehlivě i na indukci.
Chuť kávy z moka se podobá klasickému espressu. Do moka konvičky proto dávejte vždy čerstvě mletou kávu. Opět platí zhruba 7 g na 100 ml vody. Výběr velikostí moka konviček je velmi široký. Pokud zvolíte větší konvičku, ale přijde chvíle, kdy si budete chtít uvařit kávu jen pro sebe, dejte vždy do konvičky vodu alespoň do poloviny její velikosti. Jinak by se mohla připalovat. Postup je jasný: do spodní části nalijte vodu. Přiklopte sítkem s čerstvou kávou a zašroubujte horním dílem konvičky. Dejte na sporák a až káva začne probublávat, můžete sporák vypnout a nápoj podávat. Její nevýhodou je o něco složitější údržba. Sice ji stačí stejně jako french press umýt ve vodě se saponátem, ale skládá se z více částí. I samotná příprava kávy tak zabere více času.