Recept: Jemná rajčatová polévka

Rajčatová polévka - recept

Sklidili jste letos spoustu rajčat? Uvařte si z nich polévku. Na oběd, na svačinu. Rajčata jsou velmi výživově hodnotná. Obsahují celou skupinu vitamínů B, vitamín C, velkou řadu minerálů a také lykopen. Lykopen je pro zdraví velmi prospěšný antioxidant. Naše tělo jej nejlépe vstřebává po tepelné úpravě. Tak vezměte zástěru a pusťte se do přípravy této vynikající teplé polévky.

Suroviny: 

1 kg rajčat

0,5 l vody nebo vývaru

1 cibule

kousek másla

nové koření

pepř a sůl

čerstvá bazalka

Postup:

1) Rajčata omyjte a pokrájejte na malé kousky. 

2) Cibuli nakrájejte na drobno a orestujte ji na másle. 

3) Až bude cibulka opečená dozlatova, přidejte rajčata.

4) Osolte, opepřete, přidejte nové koření a nechte dusit pod pokličkou.

5) Po několika minutách vyjměte kuličky koření a zeleninu na másle přendejte do kastrolu.

6) Přilijte vodu nebo vývar a nechte 20 minut vařit.

7) Kdyby byla polévka moc hustá, přilijte během vaření více vody.

8) Na konec přidejte čerstvou bazalku a vše lehce rozmixujte.

9) Polévku podávejte teplou s čerstvým salátkem nebo s opečenou houskou. 

TIP: Pokud máte rádi skořici, přidejte špetku do polévky. K rajčatům se velmi hodí. V takovém případě ale nedávejte do polévky bazalku. Bazalka a skořice dohromady moc neladí. Dobrou chuť.