Recept: Jemná rajčatová polévka

Rajčatová polévka - recept

Sklidili jste letos spoustu rajčat? Uvařte si z nich polévku. Na oběd, na svačinu. Rajčata jsou velmi výživově hodnotná. Obsahují celou skupinu vitamínů B, vitamín C, velkou řadu minerálů a také lykopen. Lykopen je pro zdraví velmi prospěšný antioxidant. Naše tělo jej nejlépe vstřebává po tepelné úpravě. Tak vezměte zástěru a pusťte se do přípravy této vynikající teplé polévky.

Suroviny: 

1 kg rajčat

0,5 l vody nebo vývaru

1 cibule

kousek másla

nové koření

pepř a sůl

čerstvá bazalka

Postup:

1) Rajčata omyjte a pokrájejte na malé kousky. 

2) Cibuli nakrájejte na drobno a orestujte ji na másle. 

3) Až bude cibulka opečená dozlatova, přidejte rajčata.

4) Osolte, opepřete, přidejte nové koření a nechte dusit pod pokličkou.

5) Po několika minutách vyjměte kuličky koření a zeleninu na másle přendejte do kastrolu.

6) Přilijte vodu nebo vývar a nechte 20 minut vařit.

7) Kdyby byla polévka moc hustá, přilijte během vaření více vody.

8) Na konec přidejte čerstvou bazalku a vše lehce rozmixujte.

9) Polévku podávejte teplou s čerstvým salátkem nebo s opečenou houskou. 

TIP: Pokud máte rádi skořici, přidejte špetku do polévky. K rajčatům se velmi hodí. V takovém případě ale nedávejte do polévky bazalku. Bazalka a skořice dohromady moc neladí. Dobrou chuť. 

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít