3 fit recepty na zdravou snídani

Zdravá snídaně

Snídaně je základ. To už asi slyšel každý z nás nesčetněkrát. Snídaně nastartuje organismus a dodá tělu potřebné živiny, aby mohlo během dopoledne fungovat. Navíc po celonočním lačnění a trávení potravy z předchozího dne potřebuje tělo start do dne nového, aby nemělo energetický deficit. Plusem pravidelných snídaní je také menší riziko přejídání během dne a regulace nadměrné únavy a ospalosti, která je rizikem u lidí, kteří snídani ráno vynechávají. Nehledě na riziko vzniku diabetes, které hrozí mnohem častěji u lidí, kteří ráno nesnídají.

Abyste neměli potřebu vynahrazovat si ranní přísun živin, můžete vyzkoušet jednu z těchto výborných a jednoduchých snídaní, díky kterým navíc neutrpí vaše linie.

Žitný chléb s Lučinou a vejcem

Na jednu porci: 1 krajíček žitného chleba (nebo jiného oblíbeného pečiva – nejlépe celozrnného), Lučinu, listy salátu, 1 vejce, sůl, pepř, olej

Postup: V pánvi rozehřejeme kapku oleje (může být slunečnicový, olivový, nebo pokud máte, tak i kokosový) a až se pánev dostatečně rozehřeje, vyklepneme vejce na volské oko, osolíme a opepříme. Mezitím, než se vejce dodělá, dáme do topinkovače chléb. Na ten namažeme Lučinu, položíme listy salátu a nahoru položíme volské oko. Můžeme podávat s rajčetem nebo jinou zeleninou.

Domácí ořechové müsli

Potřebujeme: 500 g ovesných vloček, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 50 g nasekaných pekanových ořechů, 30 g plátkovaného kokosu, 3 lžičky skořice, 100 g tekutého medu, 4 polévkové lžíce roztátého kokosového oleje, špetka soli

Postup: Rozehřejeme troubu na 170 °C. Do misky dáme všechny suché ingredience, promícháme a postupně přidáváme med a olej. Pořádně promícháme. Měla by nám vzniknout slepená vlhká hmota. Pokud ne, přidáme ještě olej, nebo med (podle toho, jak už je směs sladká). Na plech dáme pečící papír, na který pak rovnoměrně rozprostřeme směs do cca 2 cm vysoké vrstvy. Není třeba směs nijak umačkávat.

Pečeme dozlatova cca 30 minut (záleží na tom, jakou máte troubu). V polovině pečení směs lehce promícháme a necháme dopéct. Nelekejte se, že je po vytažení müsli tak nějak měkké. Po vychladnutí zatvrdne a bude křupavé. Vznikne nám něco jako tvrdá ovesná placka. Tu nalámeme na menší kusy a schováme do uzavíratelné sklenice, nebo jiné vhodné nádoby. Dle chuti můžeme do výsledného produktu zamíchat rozinky, nebo jiné sušené ovoce.

Podáváme s mlékem, nebo s jogurtem a ovocem. Přidat můžeme také proteinový prášek.

Lívance z ovesných vloček a banánu

Na jednu porci: 1 zralý banán, 1 vejce, 1 hrnek jemných ovesných vloček, 1 lžíce holandského kakaa, 1 lžička kypřícího prášku, citronová kůra, sekané vlašské ořechy, med, bílý jogurt

Postup: V míse rozmačkáme banán, přidáme celé vejce a rozmícháme do hladké směsi. Přidáme ovesné vločky, kakao, kypřící prášek a citronovou kůru. Mělo by vzniknout těsto podobné palačinkovému. Pokud by bylo příliš tekuté, přidáme ještě vločky. V opačném případě můžeme naředit trochou mléka. Smažíme na kokosovém oleji dozlatova.

Lívance přelijeme bílým jogurtem (výborné jsou se sladkou bílou Activií), rozehřátými malinami, nasekanými oříšky a postříkáme lžičkou medu.

DOBROU CHUŤ!

Alternativní recepty