Obsah
Sklidili jste letos spoustu rajčat? Uvařte si z nich polévku. Na oběd, na svačinu. Rajčata jsou velmi výživově hodnotná. Obsahují celou skupinu vitamínů B, vitamín C, velkou řadu minerálů a také lykopen. Lykopen je pro zdraví velmi prospěšný antioxidant. Naše tělo jej nejlépe vstřebává po tepelné úpravě. Tak vezměte zástěru a pusťte se do přípravy této vynikající teplé polévky.
Suroviny:
1 kg rajčat
0,5 l vody nebo vývaru
1 cibule
kousek másla
nové koření
pepř a sůl
Postup:
1) Rajčata omyjte a pokrájejte na malé kousky.
2) Cibuli nakrájejte na drobno a orestujte ji na másle.
3) Až bude cibulka opečená dozlatova, přidejte rajčata.
4) Osolte, opepřete, přidejte nové koření a nechte dusit pod pokličkou.
5) Po několika minutách vyjměte kuličky koření a zeleninu na másle přendejte do kastrolu.
6) Přilijte vodu nebo vývar a nechte 20 minut vařit.
7) Kdyby byla polévka moc hustá, přilijte během vaření více vody.
8) Na konec přidejte čerstvou bazalku a vše lehce rozmixujte.
9) Polévku podávejte teplou s čerstvým salátkem nebo s opečenou houskou.
TIP: Pokud máte rádi skořici, přidejte špetku do polévky. K rajčatům se velmi hodí. V takovém případě ale nedávejte do polévky bazalku. Bazalka a skořice dohromady moc neladí. Dobrou chuť.