Nejlepší zdroje vitamínu C

Nejlepší zdroje vitamínu C

Vitamín C je prospěšný pro naše zdraví a také posiluje naši imunitu.

Lidské tělo si však tento vitamín nedokáže vytvořit samo, což je také důvod, proč je důležité ho čerpat ze stravy či z doplňků stravy. Dnes se podíváme na nejlepší přírodní zdroje, kde vitamín C najdeme.

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta má své zastánce, ale také odpůrce. Každý by ji měl ale zařadit do svého jídelníčku, protože je skvělým zdrojem vitamínu C, ale také dalších. Obsahuje například také vitamín B1 a B9, vitamín A a E, draslík, hořčík a vápník. 

Přidávám malý tip, jak si kapustu připravit. Připravte si trochu olivového oleje, přidejte sůl a koření a růžičkové kapusty namažte ochuceným olejem, zasypte trochou strouhanky a můžete také přidat sýr. Poté je vložte do předem vyhřáté trouby a nechte upéci. 

Můžete je také uvařit a přidat k rýži a masu či si udělat pečené kuře s růžičkovou kapustou, kdy stačí ke kuřeti přidat kapustu, zakápnout olejem či přidat máslo a nechat vše společné péct.

Petržel

Petržel obsahuje až třikrát více vitamínu C než pomeranč, což málokdo ví a málokdo by řekl. 

Dále v petrželi najdete například draslík, vápník, železo a hořčík. Kromě toho je petržel nabitá také antioxidanty, což přispívá našemu zdraví. 

Petržel můžete přidat do polévky či nakrájet na malé kousky a přidat do masové směsi.

Brokolice

Brokolice bývá u lidí, kteří se zajímají o zdravou stravu, oblíbenou a častou potravinou. Obsahuje komplex vitamínů B, ale také vitamín D a A. Samozřejmě v brokolici najdeme i velké množství vitamínu C. 

Pokud chcete udržet v brokolici co nejvíce živin, snažte se ji nevařit moc dlouho, lepším způsobem je její příprava v páře. Z brokolice si můžete také vytvořit brokolicové pyré, tedy kaši. Stačí uvařit ve vodě či v páře brokolici, můžete přidat i pár uvařených brambor a vše společně rozmixovat. Pokud se nesnažíte snížit co nejvíce obsah kalorií u této přílohy, přidat můžete také máslo či mléko.

Jahody

Od zeleniny se přesuneme k ovoci. Jahody jsou také skvělým zdrojem vitamínu C. Kromě tohoto vitamínu, v jahodách najdeme také vitamín B9 a vitamín K.

Recept, jak jahody připravit, zajisté nemusím. Můžete je přidat do svého oblíbeného smoothie, přidat na ovesnou kaši, zakomponovat do sladkého dezertu či sníst „jen tak“.

Kiwi

Zařazení kiwi do vašeho jídelníčku je také správná volba. Opět v něm najdeme spoustu vitamínu C a je tedy plnohodnotným zdrojem. Obsahuje také draslík a měď, která v kombinaci s vitamínem C zlepšuje vstřebatelnost železa. Díky serotoninu se vám po něm bude lépe spát, proto je dobré ho zařazovat před spaním. Je také skvělým zdrojem vlákniny.

Kiwi opět můžete jíst samotné, přidat do ovocných shaků či na ovesné kaše. Možností je mnoho a fantazii se meze nekladou.