Vitamíny – přehled, jaké jsou jejich zdroje a funkce

Vitamíny a jejich vliv na imunitu

Myslíte si, že stačí jíst dostatek zeleniny a ovoce pro udržení zdraví a získání silnější imunity? Jak souvisí vitamíny a zdravá stravaTo vše se dozvíte v dnešním článku.

Vitamíny jsou jednou ze šesti základních živin potřebných k životu (další jsou tuky, sacharidy, bílkoviny, minerální látky, voda). Každá z živin splňuje v našich tělech nezbytně důležité funkce, a to včetně vitaminů. Vitamíny zajišťují a podporují naši obranyschopnost a jsou nezbytné pro látkovou přeměnu právě některých dalších živin.

Základní dělení vitamínů je podle jejich rozpustnosti. Jsou vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K) a vitamíny rozpustné ve vodě (C, H a všechny vitaminy komplexu B). Dohromady je jich 13 a každý z nich plní v našem těle jiný úkol.

Všechny vitaminy jsou důležité, každý má svou vlastní funkci ovlivňující jinou část našeho organismu. Abychom byli zdraví, musíme v jistém množství přijímat všechny. Nicméně naprosto nezbytnými vitaminy pro náš organismus jsou vitaminy A, B, C, D, E a K.

Vitamin A

Je nezbytný pro zdraví našich očí, při nedostatku můžete trpět šeroslepostí nebo vysycháním rohovky a spojivky. Také je důležitý pro růst krycích tkání a v neposlední řadě je to také důležitý antioxidant.

Zdrojem jsou např. játra, vaječný žloutek, mléčné výrobky, tuk mořských ryb nebo zelenina.

Vitamin B

Dělí se na několik dalších „podvitaminů“ – vit B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12. Každý z nich má trochu odlišnou funkci, ale souhrnně jsou důležité pro látkovou přeměnu živin, také jsou nezbytné pro růst a obnovu tkání, zdraví kůže a pro správnou funkci nervového systému.

Vyskytují se např. v masu, mléčných výrobcích, kvasnicích, luštěninách, vejcích, obilovinách,…

Vitamin C

Vitamin C pomáhá při vstřebávání železa, působí jako antioxidant a především zajišťuje obranyschopnost organismu. Naprostý nedostatek může vést až ke kurdějím.

Hlavním zdrojem je ovoce a zelenina, dále třeba vnitřnosti.

Vitamin D

Jeho hlavní funkcí je vstřebávání vápníku a fosforu ze střev do krve. Dále je pomáhá přesunout do kostí a dalších tkání, a udržuje jejich hladinu na optimální hladině.

Vyskytuje se např. v tuku mořských ryb, másle, játrech, vaječném žloutku a vzniká ozářením pokožky UV zářením (opálením).

Vitamin E

Je důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením a podporuje správnou činnost pohlavních žláz.

Zdrojem mohou být rostlinné oleje nebo obilné klíčky.

Vitamin K

Je nezbytný pro srážlivost krve, takže brání krvácivosti. Také je zodpovědný za zabudování vápníku do kostí, tudíž zvyšuje sílu kostí a zlepšuje jejich strukturu.

Vyskytuje se v listové zelenině a je tvořen střevními bakteriemi.

Vstřebatelnost vitamínů

Spousta lidí má dojem, že populace trpí nedostatkem vitamínů. Spíše než nedostatkem, lidé však trpí špatnou vstřebatelností těchto vitamínů. 

A co vše ovlivňuje vstřebatelnost? 

Zdravé tuky

Vitamíny se dělí na vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích. Právě kvůli těm vitamínům, které jsou rozpustné v tucích, je třeba dbát na dostatečný příjem zdravých tuků. 

Zdravé tuky najdeme v avokádu, oříškách, kvalitních olejích. 

Bez kvalitních a zdravých tuků je vstřebatelnost těchto vitamínů (vitamín A, D, E a K) nízká a i přesto, že máte dostatek potravin obsahující tyto vitamíny, vaše tělo nedokáže tyto vitamíny využít.

Zdravá strava

S tím souvisí také zdravé stravování. Pro využití maxima z vitamínů, je potřeba dbát na kvalitní a zdravou stravu. V dnešní době se populace spíše stravuje na zpracovaných potravinách, které tělu a zdraví moc neprospívají.

Snažte se mít vyvážený jídelníček postavený na základních, nezpracovaných potravinách. 

Zdravá střeva

Zdravá střeva ovlivňují, zda se vitamíny vstřebají či ne.

Proto je důležité dbát také na správné trávení a zdraví střev. To lze ovlivnit právě zdravou a vyváženou stravou, minimem stresu, dostatečným pohybem, dostatkem vlákniny a potravin, které obsahují probiotika.

Mezi takové potraviny se řadí například kombucha, zakysané výrobky a kysané zelí.

Vitamíny ze stravy versus doplňky stravy

Co je lepší? Snažit se získat vitamíny ze stravy či si pořídit doplňky stravy? 

Odpověď na tuto otázku leží někde mezi. U některých vitamínů nám bohatě stačí příjem ze stravy za předpokladu, že splňujeme všechny předchozí body (dostatek zdravých tuků, zdravá strava, zdravá střeva).

Pokud však máme problém ujíst tolik kvalitní stravy, přichází na řadu doplňky stravy. Vitamíny jako doplněk stravy je vhodný pro ty, kteří chtějí mít jistotu, že přijímají dostatek všech vitamínů nebo pro sportovce, kteří mívají vyšší nároky na přijaté vitamíny. 

Ať už patříte do té či oné skupiny, vitamíny byste měli doplnit omegou. Omega 3 mastné kyseliny pomáhají správně vstřebat vitamíny a jsou důležitou součástí vašeho jídelníčku.

Jak zajistit dostatek vitaminů

Hlavní zásadou je pestrá strava. Abyste měli dostatek nejen vitaminů, ale i všech dalších živin, musíte jíst tak, aby je vaše strava všechny obsahovala. To znamená, že by váš jídelníček měl obsahovat dostatek ovoce, zeleniny, mléčných výrobku, masa,… V případě, že některé z těchto základních potravin nejíte, je třeba si přísun vitaminů zajistit jinak. Vhodné je také jíst sezónní potraviny, tzn. to, co je v daném období nejlépe dostupné, protože to třeba zrovna dozrává. Takže v létě jíst spíše letní úrodu (např. angrešt, višně, meruňky,…), a na podzim zase tu podzimní (hrušky, jablka, švestky,…) Sezónní potraviny tělo vstřebává nejlíp.

Pokud máte pocit, že máte nedostatek vitaminů (trpíte např. slabou imunitou, únavou, bolestmi hlavy, svalů, kloubů,…), je vhodné zvážit alternativní zdroj vitaminů, tzn. doplňky stravy obsahující vitaminy, které běžně koupíte v lékárně. Ty ale v žádném případě nejsou určeny jako náhražka pestré stravy, pouze jako výživový doplněk.