Obsah
Proč mít dostatečný příjem omega tří mastných kyselin a jaké jsou jejich přínosy? To si rozebereme v dnešním článku.
Přesto, že jsou omega tři mastné kyseliny považovány za jeden z nejdůležitějších doplňků stravy, spousta lidí nedbá na dostatečný příjem. Proč je důležité užívat doplněk stravy omega 3 mastné kyseliny? Ze stravy je téměř nemožné získat dostatečný příjem, což se také dozvíte níže ve článku. Proto se doporučuje čerpat tyto kyseliny z kvalitních doplňků stravy a zlepšit si tak nejen své zdraví.
Poměr mezi omega 3 a 6
Důležitý je nejen příjem omega 3 mastných kyselin, ale také poměr mezi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami.
V dnešní době díky různým olejům a dalším potravinám lidé mají poměr mezi těmito kyselinami až 16 ku 1 (s tím, že 16 představuje omega 6 mastné kyseliny), což může být problém a může tento poměr způsobovat různá onemocnění, ať už třeba kardiovaskulární nebo například obezitu.
Zdroje omega 3 mastných kyselin z potravin
Jde ujíst dostatečné množství potravin s obsahem omega 3 mastných kyselin a dorovnat tak poměr mezi kyselinami? Není to nemožné, ale v dnešní době a v našem pásmu, kdy málokdo má rybu každý den k obědu, je to složité.
Nejvíce omega 3 mastných kyselin obsahuje makrela a sleď. Dále najdeme omega 3 mastné kyseliny také v lososu, v tuňáku a v menším množství také v dalších rybách jako je například pstruh. Omega 3 mastné kyseliny v malém množství obsahují také mořské plody.
Jaký je doporučovaný příjem?
Doporučuje se přijmout alespoň 500 až 1000 mg denně.
Například v porci pstruha najdeme toto množství. Avšak nikdo nejíme ryby každý den, navíc díky tomu, že je společnost zvyklá konzumovat ve vysokém množství omega 6 mastné kyseliny (rostlinné oleje), je důležitý hlídat si poměr a tedy zvýšit i příjem omega 3 mastných kyselin.
Přínosy
A jaké jsou hlavní přínosy omega 3 mastných kyselin při doporučovaném dávkování a správném poměru?