Jaké zdravé tuky zařazovat do svých jídelníčků?

Tuky ve stravě

Rozhodli jste se začít žít zdravěji nebo již pracujete na svém novém životním stylu a stravovacích návycích, ale máte strach zařadit tuky? Bojíte se, že tuky jsou důvodem, proč se přibírá? Nevíte si rady, jaké tuky a kolik jich zařadit? 

S tím vám pomůžeme v dnešním článku.

Proč jsou zdravé tuky důležité

V první řadě se vám zkusíme vysvětlit, proč jsou zdravé tuky důležité a neměly by chybět ve vašem jídelníčku.

Zdravé tuky jsou důležité pro hormonální rovnováhu. 

Jaké tuky přijímat

Tuky se dělí na čtyři skupiny, které si dnes také v rychlosti projdeme a vysvětlíme vám, jaké tuky jsou pro vás dobré, které nevadí, a kterých se raději vyvarovat nebo je dostatečně omezit ve stravě.

Nasycené mastné kyseliny

Dříve byly tyto tuky označovány za viníky různých kardiovaskulárních onemocnění apod. Nyní však víme, že v přiměřeném množství neškodí.

Řadí se sem například tuky z vepřového masa, salámy, kokosový olej, vejce, mléko, mléčné výrobky. Tyto tuky poznáme tak, že při pokojové teplotě je najdeme v pevném stavu. 

Příjem těchto tuků by měl tvořit cca jednu třetinu všech přijatých tuků.

Mononenasycené mastné kyseliny

Tyto tuky jsou označované za ty zdravé a jejich příjem může být vyšší než-li příjem nasycených mastných kyselin. 

Řadí se sem ořechy, ořechová másla, oleje, ale také v této kategorii najdeme živočišné tuky a to hovězí lůj nebo vepřové sádlo.

Polynenasycené mastné kyseliny

Tyto tuky jsou jediné, které si tělo nedokáže vytvořit samo, takže je důležité je přijímat ve stravě. 

Dělí se na dvě skupiny a to omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. 

Omega 6 mastných kyselin máme většinou dostatek. Řadí se sem například slunečnicový olej, ale také ořechy, mandle a další druhy ořechů. 

Omega 3 mastných kyselin má většina populace nedostatek, proto často lidé využívají doplňky stravy. Řadí se sem řepkový a lněný olej, losos a další ryby bohaté na omega 3 mastné kyseliny a také chia semínka.

Pro zdraví je důležitý poměr mezi těmito dvěma skupinami a neměl by překročit 5 ku 1 ve prospěch omega 6 mastných kyselin. Je tedy důležité částečně přijímat také omega 3 mastné kyseliny, ať už ze stravy nebo pomocí doplňků.

Transmastné kyseliny

Tyto tuky jsou označovány za ty špatné a je dobré je ze stravy vyřadit.

Jedná se například o špatně ztuženou čokoládu a vzniklý tuk. Průmyslově zpracované potraviny, přepálené hranolky, apod. Je vám nejspíše už jasné, že na průmyslově zpracovaných potravinách s vysokým obsahem nezdravého tuku nic zdravého být nemůže. 

Kolik tuku přijímat

Všeobecně se uvádí, že by tuky měly tvořit alespoň 20 až 40 % vašeho jídelníčku. Další pomůckou, jak si nastavit příjem tuku je sledovat si počet přijatých tuků na kilogram hmotnosti. Měli byste sníst alespoň 1 g tuku na 1 kg hmotnosti. 

Pokud tedy vážíte 60 kg, váš příjem tuků by neměl klesnout pod 60 g. 

Potraviny, které zařazovat

  • Avokádo
  • Různé druhy ořechů
  • Losos
  • Kvalitní oleje
  • Chia semínka
  • Máslo ghee
  • Vejce
  • Semínka
  • Maso
  • Mléčné výrobky