Přínosy omega 3 mastných kyselin

Omega 3 mastné kyseliny

Proč mít dostatečný příjem omega tří mastných kyselin a jaké jsou jejich přínosy? To si rozebereme v dnešním článku. 

Přesto, že jsou omega tři mastné kyseliny považovány za jeden z nejdůležitějších doplňků stravy, spousta lidí nedbá na dostatečný příjem. Proč je důležité užívat doplněk stravy omega 3 mastné kyseliny? Ze stravy je téměř nemožné získat dostatečný příjem, což se také dozvíte níže ve článku. Proto se doporučuje čerpat tyto kyseliny z kvalitních doplňků stravy a zlepšit si tak nejen své zdraví.

Poměr mezi omega 3 a 6

Důležitý je nejen příjem omega 3 mastných kyselin, ale také poměr mezi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami. 

V dnešní době díky různým olejům a dalším potravinám lidé mají poměr mezi těmito kyselinami až 16 ku 1 (s tím, že 16 představuje omega 6 mastné kyseliny), což může být problém a může tento poměr způsobovat různá onemocnění, ať už třeba kardiovaskulární nebo například obezitu. 

Zdroje omega 3 mastných kyselin z potravin

Jde ujíst dostatečné množství potravin s obsahem omega 3 mastných kyselin a dorovnat tak poměr mezi kyselinami? Není to nemožné, ale v dnešní době a v našem pásmu, kdy málokdo má rybu každý den k obědu, je to složité. 

Nejvíce omega 3 mastných kyselin obsahuje makrela a sleď. Dále najdeme omega 3 mastné kyseliny také v lososu, v tuňáku a v menším množství také v dalších rybách jako je například pstruh. Omega 3 mastné kyseliny v malém množství obsahují také mořské plody.

Jaký je doporučovaný příjem?

Doporučuje se přijmout alespoň 500 až 1000 mg denně. 

Například v porci pstruha najdeme toto množství. Avšak nikdo nejíme ryby každý den, navíc díky tomu, že je společnost zvyklá konzumovat ve vysokém množství omega 6 mastné kyseliny (rostlinné oleje), je důležitý hlídat si poměr a tedy zvýšit i příjem omega 3 mastných kyselin. 

Přínosy 

A jaké jsou hlavní přínosy omega 3 mastných kyselin při doporučovaném dávkování a správném poměru?

  • Snižují deprese a úzkost
  • Zlepšují zrak
  • Podporují kardiovaskulární soustavu
  • Pomáhají proti zánětům
  • Prospívají při autoimunitních onemocnění
  • Mohou zabránit tvorbě rakoviny
  • Mají pozitivní vliv na kosti a klouby
  • Zlepšují vstřebatelnost některých vitamínů a minerálů

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít