Tiramisu – zdravý recept

Recept na zdravé tiramisu

Dezert tiramisu je jeden z nejvíce oblíbených především v Itálii, ale také jaké zákusek ke kávě ve Vídni. Když se řekne tiramisu, téměř každému se rozzáří chuťové pohárky. Pokud se však stravujete zdravě a dbáte na kvalitní stravu a hlídáte si kalorický příjem, mockrát do roka si ho dopřát nemůžete. Jeden dezert může mít až 600 kalorií, což už řádně zahýbá s vaším kalorickým příjmem.

Původ tohoto dezertu není úplně jasný a existuje několik teorií o jeho původu. Jedna z teorií říká, že tiramisu vzniklo v 17. nebo 18. století v Toskánsku jako způsob, jak obnovit síly urostlým a oslabeným pacientům.

Další teorie tvrdí, že tiramisu vzniklo v 60. letech 20. století v Trevisu, malém městě v severní Itálii. Zde se stalo populární díky pěti hvězdičkovému hotelu Le Beccherie, kde místní cukrářka Ada Campeol vytvořila recept na tiramisu a dezert se rychle stal velmi populární.

Nezávisle na jeho původu, tiramisu se rychle rozšířilo po celé Itálii a v 80. letech se stalo populárním dezertem v mnoha zemích po celém světě. Dnes existuje mnoho varian, které mohou obsahovat různé ingredience jako ovoce, alkohol nebo čokoládu, ale původní recept zůstává stále velmi oblíbený.

Co si ale připravit zdravý recept, který si užijete také v dietě nebo v případě zdravého stravování? Recept na takový dezert se dozvíte v dnešním článku. 

Ingredience na tiramisu

Co budete k přípravě zdravého receptu potřebovat?

  • balení celozrnných piškotů (dlouhé, špaldové)
  • tvaroh odtučněný 
  • instantní káva
  • sladidlo (flavdrops, stévie) 
  • skořice, kakao

Postup přípravy

Nejprve si připravte instantní kávu, nejlépe do hlubokého talíře. Připravte si misku, ve které budete tiramisu připravovat. Vezměte vždy piškot, namočte ho do instantní kávy a poté vložte do misky na přípravu. Jakmile budete mít poskládané piškoty namočené v kávě v misce, rozmíchejte si tvaroh se sladidlem a tvaroh dejte na piškoty. Na závěr můžete přidat také kakao nebo skořici.

Celou misku dejte chladit do lednice a po pár hodinách můžete podávat. 

Tento recept je plný bílkovin díky tvarohu, neobsahuje cukr a ani nemá tolik kalorií jako běžné tiramisu.