Vitamín A – zdroje v potravinách a projevy nedostatku

Vitamín A - zdroje v potravinách a projevy nedostatku

Přijímat je důležité celé spektrum vitamínů, do kterých se řadí také vitamín A, vitamín přezdívaný vitamínem mrkve. Vitamín A patří mezi vitamíny rozpustné v tucích (stejně jako D, E a K), a proto je nutné přijímat tento vitamín společně s tuky, aby došlo k úplnému využití a vstřebání. Vitamín A především podporuje zrak (proto také vzniklo rčení, že pro lepší zrak je nutné jíst dostatek mrkve). Mimo podporu zraku také zlepšuje růst a obnovu sliznic, které se zrakem souvisí. Zlepšuje stav kostí a kůže a je také důležitým antioxidantem. Podporuje rovněž imunitní systém a spolu s ostatními vitamíny zajišťuje správné fungování organismu. V dnešním článku se dozvíte, kde a jak přijímat vitamín A, kolik je doporučené denní množství a jaké jsou projevy nedostatku.

Zdroje vitamínu A

Provitamínem vitamínu A je betakaroten, který všichni znají především ve spojení s mrkví. Betakaroten se nachází především v žluté a oranžové zelenině (a také ovoci) a v některém zeleném ovoci. Do zdrojů patří:

Mrkev, rajčata, paprika, broskve, meruňky, ananas, nektarinky, celer, špenát.

Vitamín A je obsažen v živočišných tkáních, především v játrech, proto do dalších zdrojů patří zejména játra (drůbeží, hovězí a jiné). Tento vitamín najdeme také v rybím tuku.

Projevy nedostatku

Projevem nedostatku vitamínu A může být nejčastěji šeroslepost a bolest očí. Do projevů se řadí také ostatní oční nemoci (zánět spojivek, poškození sliznice). Dalším projevem může být zhoršený imunitní systém (časté nechlazení a nemoci), vyšší zánětlivost či ztráta chuti.

Pro zajištění dostatku vitamínu A je důležité čerpat živiny z kvalitních a čerstvých zdrojů, nedostatkem vitamínu trpí nejčastěji lidé ve státech s nekvalitními potravinami. Při nedostatku vitamínu A je možné zařadit doplněk stravy – vitamín A v tabletách. Doporučená denní dávka vitamínu A je 800 mikrogramů.