Obsah
Pro každého sportovce je velice důležitý vyvážený jídelníček. Rozhodně se vyplatí věnovat pozornost vhodnému složení jednotlivých jídel. Dejte si ale pozor – jiné potraviny bude potřebovat maratonec a jiné zase člověk, který chce zredukovat svoji váhu. Přečtěte si, kterým potravinám je dobré se vyhnout a jaké naopak konzumovat před sportovním výkonem.
Pro maximální výkon
Pokud vás čeká náročný závod nebo trénink a chcete podat co nejlepší výkon, odborníci doporučují dodat tělu především glykogen. Jídla by tedy měla obsahovat polysacharidy, které obsahují cereálie, brambory, rýže nebo jáhly atd. Tyto potraviny tělo déle tráví a glukózu tak uvolňují postupně. Díky tomu budete mít dostatek energie na delší dobu.
Pro úbytek váhy
Při hubnutí je důležité mít vyšší výdej energie, než je její příjem. Tímto procesem donutíme tělo sáhnout po jeho „zásobách“ a pálit tak uložené a nechtěné tuky. Vhodné je přijmout pouze malé množství sacharidů, kdy bude toto jídlo postavené na netučných bílkovinách a lehce stravitelné zelenině. Další možnou volbou před výkonem může být proteinový nápoj.
Vhodné načasování a stravitelnost
Obecně platí, že s plným žaludkem žádný obdivuhodný výkon rozhodně nepodáte. Naopak budete mít pocit únavy a minimální síly. Dodržujte mezi posledním jídlem a tréninkem alespoň 90 minut. Za tuto dobu vám „slehne“ a budete se moci soustředit na pohyb, ne pouze na udržení jídla v žaludku.
Dalším kritériem pro předtréninkové jídlo je jeho lehká stravitelnost. Mezi hůře stravitelné patří vláknina a tuky s bílkovinami. Maso, vejce, luštěniny nebo ořechy zařaďte do jídel po výkonu.
Dostatečný příjem tekutin
Lidské tělo je z velké části tvořeno vodou a tu je velice důležité doplňovat, obzvlášť při sportování. V opačném případě hrozí nepříjemná dehydratace a následné nedokončení závodu či tréninku. Čistá voda je tou nejvhodnější volbou. Tělo je možné zavodnit také iontovými nápoji.