Obsah
Bazalka pravá provoní místo, kde roste, silnou aromatickou vůní. Mnoho z nás jí zná jako koření, ale má však velmi léčivé účinky, které nám jsou ku prospěchu. Je to stále zelená rostlina z čeledi hluchavkovitých, která má svůj původ až v Indii. U nás je pěstována převážně jako jednoletá rostlina na zahrádkách. Jako pokojovou bylinku ji můžeme v květináči udržet i několik let.
Obsah léčivých látek
v listech a natích skrývá bazalka velké množství olejnatých silic, mezi které se řadí především estragol a linalol. Dalšími složkami, které bylinka obsahuje éterické oleje, glykosidy, kafr, třísloviny, flavonoidy a mnoho dalších látek.
V kuchyni i v lékárničce:
Když se řekne slovo bazalka, každému se hned vybaví italská kuchyně a bazalkové pesto. Do pokrmů je přidávána hlavně pro její silné aroma a kořenitou chuť. Výborně dochutí krémové polévky i omáčky. Nejlépe vynikne v kombinaci s rajčaty.
Bazalka pravá je výborná pro naše zdraví. Nejlépe pomáhá k dobrému trávení. Tlumí křeče v trávicím traktu. Preventivně ji můžeme užívat proti průjmům, nadýmání a ke zvýšení žaludeční činnosti. Bazalka rovněž podporuje chuť k jídlu, tlumí bolesti hlavy, pomáhá při nespavosti, snižuje stres a pokud trpíte na závratě, rozhodně byste ji měli zařadit do jídelníčku. Bazalka je skvělý antioxidant a má protizánětlivé účinky. V podobě oleje lze používat při léčbě akné a při bolestech zubů a dásní vyplachujeme ústa bazalkovým odvarem. Kromě toho je dobré si připravit čaj, který má lahodnou kořenitou chuť. Při astmatu pomůže inhalace. Těhotným ženám a malým dětem se bylinka užívat nedoporučuje.
Pěstování bazalky
Bazalku pravou není vůbec těžké vypěstovat. Vyséváme jí rovnou do truhlíku či květináče, nebo na záhonek. Do zahrádky ji dáváme až po zmrzlých mužích, aby nám nezmrzla. Není potřeba zvláštní péče, jen hezky zastřihovat, aby z ní byl krásný keříček. Bazalce se daří v blízkosti rajčat, která rovněž lépe prospívají v její přítomnosti.
Skladování bazalky
Listy bazalky si usušíme v tmavé a dobře větrané místnosti. použít lze i sušičku při teplotě do 40°C. Uchováváme ji v dobře uzavřených nádobách. Bazalku pravou můžeme naložit do oleje i octa, kde nám vydrží poměrně dlouhou dobu. Bylinku je možné uchovávat také v mrazničce. Umyté, okapané a suché listy vložíme do sáčku, a s odsátým vzduchem dáme zamrazit.