Sacharidy v potravinách a jejich význam

Sacharidy

Sacharidy jsou jednou ze tří makroživin, které naše tělo potřebuje a využívá je jako zdroj energie. Sacharidy obsahují 4 kalorie na gram a jejich příjem by neměl být vyšší než výdej v dietách. Při hubnutí se hýbe a upravuje množství právě sacharidů, příjem bílkovin a tuků bývá neměnný. Není však sacharid jako sacharid a na dělení a správný výběr sacharidů se podíváme v tomto článku.

Není sacharid jako sacharid

Monosacharidy

Monosacharidy můžete znát také pod názvem rychlé cukry nebo rychlé sacharidy. Jsou tvořeny pouze jednou cukernou jednotkou, a proto je vstřebávání rychlejší.

Mezi rychlé cukry se řadí glukóza, fruktóza a galaktóza. Glukóza neboli hroznový cukr, je nejrychlejší zdroj energie pro náš organismus. Fruktóza neboli ovocný cukr najdeme v ovoci, ale rovněž v některé zelenině (například sladké brambory). Galaktóza neboli mléčný cukr je součástí laktózy, kterou najdeme v mléce.

Oligosacharidy

Oligosacharidy jsou složitějšími cukry. Jsou tvořeny dvěma až deseti monosacharidovými pod jednotkami. Do této skupiny patří disacharidy, které tvoří jednotky dvě.

V této skupině nalezneme sacharózu, laktózu a maltózu. Sacharóza je v podstatě běžný cukr získaný z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Neobsahuje žádné živiny, vitamíny ani minerály, organismus ji využívá pouze jako rychlý zdroj energie. Laktóza neboli mléčný cukr je tvořena glukózou a galaktózou. V našem těle se štěpí pomocí enzymů (laktázy) na tyto dvě molekuly. Při nedostatku enzymů dochází k intoleranci na mléčné produkty. Maltóza je sladový cukr a vzniká rozkladem škrobu při klíčení ječmene. Skládá se ze dvou molekul glukózy.

Polysacharidy

Polysacharidy jsou složité cukry. Skládají se z velkých řetězců cukerných jednotek. Čím více cukerných jednotek polysacharid obsahuje, tím je vstřebávání do organismu pomalejší.

Mezi polysacharidy řadíme glykogen, škrob a vlákninu. Glykogen je pro náš organismus zásobárnu energie v játrech a ve svalech a jedná se o živočišný zdroj. Škrob najdeme v obilovinách, luštěninách a bramborách. Škrob nalezneme také ve vybraném ovoci (v menším množství). Vláknina je pro náš organismus nezbytná, má nižší energetickou hodnotu než sacharidy předchozí, slouží pro delší dobu zasycení a pomáhá s trávením. Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou a každá hraje jinou roli v našem těle.

A jaké sacharidy vybírat?

Každý sacharid hraje odlišnou roli v našem organismu, proto bychom neměli žádné vynechávat. Pouze bychom se měli vyhnout sacharóze, která tělu nijak neprospívá a přispívá jen k ukládání tuků a možnému onemocnění cukrovkou. Nejvyšší část by měly zaujímat polysacharidy, v menší míře monosacharidy. Příjem sacharidů je individuální a záleží na cílech jedince (hubnutí, nabírání svalové hmoty apod.). Důležitý je také dostatečný příjem vlákniny, která hraje v těle velkou roli.

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít